چاپ
بازدید: 1453

کنترل های شیمیایی حشرات درخت نخل خرما، گونه های اریستس(کلئوپترا: اسکرابایده: دیناستینا)(کد 0176)

راهنمایی ضروری: اغلب قریب به اتفاق مطالب این سایت ترجمه خود ما هستند. با توجه به اینکه برخی از این مطالب برای خواننده ایرانی ابهام و سرگشتگی ایجاد می کند، گاه مجبور به ارائه توضیحات اضافی هستیم. از آنجا که برای همه خوانندگان واجب و ضروری است که مطالب ترجمه را از توضیحات اضافی تشخیص دهند، تمام توضیحات اضافی را بصورت نوشته های کج دارای خط زیرین آورده ایم.


خلاصه
کارآیی های حشره کش سیستمیک کانفیدور 200 اس ال(ایمیداکلوپرید) و آکتارا 240 اس سی(تیامتوکسام) در کنترل شیمیایی حشرات درخت نخل خرما، اریستس اس پی پی،( کلئوپترا: اسکرابایده: دیناستینا) در آزمون های صحرایی با استفاده از 3 روش مطالعه شده است: اسپری مستقیم، تزریق تنه و آغشتگی خارج فصلی. نتایج صحرایی نشان داد که اسپری کردن مستقیم 5 لیتر محلول( یک میلی لیتر کانفیدور به ازای هر لیتر آب) در ازای هر درخت یا ( 1 میلی لیتر آکتارا به ازای هر لیتر آب) در ازای هر درخت که فقط روی سرشاخه درخت اعمال شد روی لارو سوسک عربی رینوسروس(اریستس آگاممنون عربیکوس) غیر موثر بود. در عین حال، نتایج تجارب صحرایی نشان داد که تزریق 40 میلی لیتر در ازای هر درخت پالم با غلظت محلول استاندارد( 10 میلی لیتر کانفیدور در ازای هر لیتر آب) حدود 85 درصد مرگ و میر لاروهای مورد اشاره را ایجاد کرد؛ در قیاس با 100 درصد در 10 میلی لیتر به ازای هر درخت نخل با غلظت محلول استاندارد( 5 میلی لیتر آکتارا به ازای 5 میلی لیتر آب) در ضمن، خیساندن 25 لیتر به ازای هر درخت با غلظت 25 میلی لیتر کانفیدور یا 5 میلی لیتر آکتارا به ترتیب 80 و 75 درصد مرگ و میر لارو ایجاد می کند. نتایج این بررسی شرح می دهد که احتمال استفاده از کانفیدور 200 اس ال(ایمیدا کلوپرید) یا آکتارا 240 اس سی(تیا متوکسام) به عنوان رویه کنترل شیمیایی حشرات نخل در برنامه هایمدیریت جامع آفات بعد از جمع آوری محصول وجود دارد.
کلمات کلیدی:کنترل شیمیایی، کانفیدور، آکتارا، نخل های خرما، حشرات، اریستس
معرفی
حشرات نخل، به ویژه اریستس اس پی پی، به عنوان یکی از آفات حشره ای مهم اقتصادی در درخت های نخل خرما در عراق در نظر گرفته می شوند و با اغلب شرایط آب و هوایی این ناحیه سازگار هستند. سوسک عربی رینوسروس(اریستس آگاممنون عربیکوس) آسیب های جدی در خوشه و برگ ایجاد کرده و با ایجاد تونل های طولانی در داخل بافت موجبات ضعف و شکستگی این قسمت ها را فراهم می آورد. حشره کش های سیستمیک مورد استفاده از طریق کاربرد خاک و آبیاری قطره ای رویه های کنترل شیمیایی بسیاری از آفات حشره ای را بهبود بخشیده است. الجبوری و همکاران در باره ارزیابی کاربرد آکتارا 25 دبلیو جی در کنترل دوباس باگ اوماتیسوس لایبیکوس در درختان نخل خرما با استفاده از فناوری های کاربرد مختلف گزارش داده اند: اسپری، خیساندن و تزریق. امیرزاده و همکاران ارزیابی سه حشره کش نئونیکوتینوئید را گزارش نمود: اکتامیپیرید، تیامتوکسام و ایمی داکلوپرید، که هر سه در برابر شپشک عمومی پسته، آگونوسنا پیستاسیا، و جهت کنترل مورد استفاده قرار گرفته بودند. نتیجه این بود که تیامتوکسام بهترین حشره کش جهت کنترل این آفت است. یولله و همکاران کارآیی آکتارا 25 دبلیو جی(تیا متوکسام) را در برابر لیسه های مگس و بید، فیلکوکنیستیس سیترلا، بررسی کردند. آکتارا درصد آلودگی را به ترتیب از 7.23 و 12.27 با کنترل 24 ساعته و یک هفته ای به صفر و 2.3 کاهش داد. مطالعه حاضر برای ارزیابی کارآیی حشره کش های سیستمیک کانفیدور 200 اس ال( ایمی دالکلوپرید) و آکتارا 240 اس ال( تیامتوکسام) در برابر حشرات درخت نخل خرما، سوسک عربی رنوسروس، اریستس آگاممنون عربیکوس،( کلئوپترا: اسکرابایده: دیناستینا) روی درختان نخل خرما انجام شده است.
مواد و روش ها
مطالعه حاضر در سیستم موقعیت یابی جهانی باغی نخل خرما، جی پی اس، راهبری شده است: عرض جغرافیایی 33.12740 و طول جغرافیایی 44.82124 واقع در صحرای ال مدائن( سی کیلومتری جنوب بغداد)، کاشته شده با درختان نخل خرمای بالغ 25 تا 30 ساله با 6 الی 7 متر طول و 50 تا 55 سانتی متر قطر، در طی فصل 2015.
2 حشره کش سیستمیک کانفیدور 200 اس ال(ایمیداکلوپرید) و آکتارا 240 اس سی( تیا متوکسام) از لحاظ کارآیی برای کنترل ARB، ا آگاممنون عربیکوس در درختان نخل خرما با سه روش کاربرد ارزیابی شدند: اسپری مستقیم، تزریق تنه و خیساندن(جدول 1)
جدول 1

che T1 0176
انواع حشره کش های مورد استفاده در کنترل شیمیایی حشرات نخل، اریستس اس پی پی
محلول های 5 لیتری کانفیدور 0.5 تا 1 میلی لیتر آب یا آکتارا 0.5 تا 1 میلی لیتر آب روی خوشه درخت اسپری شد.(تصویر 1)
تصویر 1

che P1 0176
روش های کنترل درختان نخل خرما: الف- تزریق بدنه(تنه) ب- اسپری مستقیم ج- جمع آوری مرده و زنده لارو ARB، اریستس آگاممنون عربیکوس، از باغ های نخل خرما
محلول 40 میلی لیتری از 10 یا 20 میلی لیتر بر لیتر آب کانفیدور، 10 میلی لیتر( 5 میلی لیتر آکتارا & 5 میلی لیتر آب) یا 15 میلی لیتر( 10 میلی لیتر آکتارا & 5 میلی لیتر آب) به میان تنه درخت با استفاده از سرنگ های 50 میلی لیتری، بعد از حفاری سوراخ ها با نوک مته( قطر 20 میلی متر و طول 200 میلی متر) در یک متر بالای سطح زمین تزریق شد(تصویر شماره 1) 25 لیتر محلول کانفیدور 1 میلی لیتر یا 2 میلی لیتر کانفیدور بر هر لیتر آب، 25 لیتر محلول آکتارا 5 میلی لیتر بر 25 لیتر آب یا 10 میلی لیتر بر 25 لیتر آب از طریق روش خیساندن توسط کانال دایره ای(قطر 2 متر و عمق 25 سانتیمتر در اطراف تنه درخت) مورد استفاده قرار گرفت. 3 تکرار(درخت) برای هر رویه مورد استفاده قرار گرفت. لارو ARB خوشه درخت بعد از 10 روز اعمال حشره کش جمع اوری شد(تصویر 1) لارو مرده و زنده در هر روش شمارش گردید. طراحی تجربی با استفاده از برنامه جنستت 3 و فعالیت حشره کش با توجه به اشنایدر و اورنل بر اساس کمترین تفاوت معنی دار (LSD) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج و تشریحات
تراکم جمعیت لارو ARB: تعداد لاروهای ARB فقط در خوشه درخت در درخت های کنترل و مورد عمل واقع شده 1.7 تا 7 به ازای هر درخت بودند.(جدول شماره 2)
جدول 2
اثر کنترل شیمیایی روی حشرات خرما، سوسک عربی رینوسروس، اریستس آگاممنون عربیکوس، در باغ های نخل خرما.

che T2 0176

LSD در 12.433 درصد

کارآیی 2 حشره کش سیستمیک کانفیدور 200 اس ال(ایمیداکلوپریل) و آکتارا 240 اس سی(تیامتوکسام) در برابر لارو سوسک عربی رینوسروس(ARB) ، اریستس آگاممنون عربیکوس تست شد. نتایج تجربیات میدانی در جدول 2 آمده است.

اسپری مستقیم: نتایج کانفیدور و آکتارا روی لارو ARB در اسپری مستقیم "غیر موثر" تشخیص داده شدند، لاروهای مرده موجود در کنترل و تمام رویه ها بعد از 10 روز اعمال صفر بودند. عملکرد بدون تماس حشره کش و لارو صورت گرفته و لاروهای بین پایه های تیغ برگ و الیاف بافت های درخت نخل خرما محافظت می گردند.

تزریق تنه: نتایج جدول 2 دلالت بر این دارند که آزمون های صحرایی کانفیدور و آکتارا نشان دادند که تزریق تنه 40 میلی لیتر محلول از 10 یا 20 میلی لیتر بر لیتر آب کانفیدور، 10 میلی لیتر( 5 میلی لیتر آکتارا & 5 میلی لیتر آب) یا 15 میلی لیتر( 10 میلی لیتر آکتارا & 5 میلی لیتر آب) از هر حشره کش درصد بالایی از مرگ و میر را روی لارو ARB ایجاد کرده و به ترتیب در غلظت پایین-بالای کانفیدور و آکتارا نرخ مرگ و میر را به 85.8 تا 100 درصد و 100 تا 100 درصد می رساند.

خیساندن: نتایج جدول 2 دلالت بر این دارد که آزمون های صحرایی کانفیدور و آکتارا نشان می دهند خیساندن 25 لیتر محلول کانفیدور 1 میلی لیتر یا 2 میلی لیتر کانفیدور بر لیتر آب، 25 لیتر محلول آکتارا 5 میلی لیتر بر 25 لیتر آب یا 10 میلی لیتر بر 25 لیتر آب از هر حشره کش درصد خوب مرگ و میر لارو ARB را ایجاد کرده و بعد از 10 روز غلظت پایین بالای کانفیدور و آکتارا، به ترتیب، به مقادیر 75 تا 80 درصد و 80 تا 85 درصد می رسد.

نتایج حاضر نشان داد که دو حشره کش در استفاده بصورت اسپری مستقیم روی لارو ARB هیچ تاثیری نداشتند. در ضمن، بر مبنای درصد کاهش یافته لارو ARB، ا آگاممنون عربیکوس، در استفاده از تزریق تنه و خیساندن در آزمون های صحرایی اثرات آن ها ثابت گردیده و معلوم شد روش تزریق تنه(بدنه) کارآمدتر از رویه خیساندن می باشد. در مجموع، نتایج دلالت کرد که بعد از تزریق و خیساندن، کانفیدور و آکتارا می توانند از طریق بافت درخت نخل موقعیت خود را تغییر دهند. ال سعید معلوم کرد که ایمیداکلوپرید مورد استفاده یک حشره کش سیستمیک است که کاهش خوبی در تراکم جمعیت بمیسیا تاباسی و میزوس پرسیکا ایجاد کرد. عبدالله و ال خطری، اعظم و دیگران گزارش دادند که تزریق بدنه(تنه) یک روش کنترلی برای شپشه نخل قرمز، رینکوفوروس فروجینئوس، است. عباس و دیگران با موفقیت پوسته سفید نخل خرما، پارلاتوریا بلنچاردی، را با استفاده از تیامتوکسام 25 دبلیو جی و دیگر حشره کش ها توسط اسپری مستقیم و basin application injecting کنترل کردند.در نتیجه، نتایج این بررسی بر این نکته دلالت کرد که استفاده از کانفیدور و آکتارا، احتمالا، در برابر لارو ARB، ا آگاممنون عربیکوس، موثر بوده و ممکن است در برنامه مدیریت جامع آفات در برابر دیگر گونه های حشره باغ های نخل خرما توسط تزریق بدنه و خیساندن تاثیر گذار باشند. البته زمان بندی باید به درستی صورت گرفته و به حضور لارو بالغ در غیر فصل رشد توجه شود.

#حشرات_نخل_خرما

صفحه نخست

مهم: اگر اطلاعات خود را بیش از مطالعه و خواندن، از طریق شنیدن به دست می آورید بهتان توصیه می کنیم که "چرا مشاوره تلفنی!؟" را بخوانید.

نکته اول: چنانچه متن بالا نیاز شما را بر آورده نکرده است، کلیدواژه خود را در قسمت جستجو( بالای صفحه) وارد کرده و مقالات مرتبط با خواسته خود را ملاحظه نمایید. شاید یکی از آن ها بر طرف کننده نیاز شما باشد
نکته دوم: در صورت تمایل به اخذ مشاوره تلفنی از قوانین مشاوره، مندرج در بالای صفحه یا صفحه نخست، کسب اطلاع نمایید.
نکته سوم: چنانچه مایل هستید فعالیت خود را با صرف هزینه ای معقول در سایت "یاشار بوم راشین" تبلیغ نمایید، لطفا اینجا را کلیک کنید.

چنانچه به یکی از دو مقوله "بهداشت" و "محیط زیست" علاقمند هستید، یا کلا نسبت به هیچیک از این دو مقوله نگاه خوبی ندارید، به شما اکیدا توصیه می شود اینجا را کلیک کنید.