چاپ
بازدید: 7775

شیر شتر( کد 0421)

خلاصه
شیر شتر حاوی غلظت هایی بالا از لاکتوفرین, ایمونوگلوبولین, لیزوزیم و لاکتوپروکسیداز می باشد.این پروتئین های ممانعت کننده از آماس ممکن است توضیح دهند که چرا از گذشته شیر شتر برای مبارزه با بیماری های روده مورد مصرف قرار می گرفته است.شیر شتر پروتئینی هم دارد که مشخصاتی شبیه انسولین دارد.این امر نتایج اپیدمیولوژِیکی را توضیح داده و بر پایه پژوهش های کلینیکی و تجربی انجام شده روی حیوانات نشان می دهد که شیر شتر می تواند به پیشگیری و معالجه دیابت کمک نماید.به علاوه شیر شتر همانند شیر انسان بتا لاکتو گلوبولین را ندارد.این همان پروتئینی است که در شیر گاو,بز و اسب وجود دارد و دلیل اصلی حساسیت به شیر گاو به حساب می آید.شیر شتر از سال 2007 در هلند در دسترس بوده است.بررسی های این شیر شتر آلمانی نشان داده که ترکیبات آن شبیه شیر شتر افریقایی و شیر شتر خاورمیانه است.پودر شیر شتر براحتی حل می شود.ترکیب کازئین و پروتئین شیر چرخ کرده در شیر شتر با شیر گاو فرق دارد.

خواص بهبود دهنده سلامتی
از گذشته مردم می دانستند که شیر شتر تندرستی انسان ها را بهبود می بخشد.سازمان های غذا و کشاورزی ایالات متحده و فائو توصیه کرده اند که تولید شیر شتر بیشتر شود.
از زمان دسترسی به شیر شتر در هلند پژوهش های زیادی برای اثبات ادعاهای تندرستی این شیر صورت گرفته است.نتایج را ما در زیر خلاصه کرده ایم.
حساسیت به شیر گاو
پروتئین بتا لاکتوگلوبولین شیر گاو عامل اصلی حساسیت به شیر گاو است.شیر بز و شیر اسب هم این پروتئین را دارند.همانند شیر انسان,شیر شتر این پروتئین را ندارد.
حساسیت به شیر گاو به علت حساسیت فوق العاده به کازئین بتا هم ایجاد می شود.شیر شتر کازئین بتا را دارد ولی ساختار این پروتئین در شیر شتر با ساختار آن در شیر گاو فرق دارد.

ادعاهای معدی-روده ای
شیر شتر مقادیر بالایی لاکتوفرین, ایمونوگلوبولین, لیزوزیم و لاکتوپروکسیداز دارد.این پروتئین های ممانعت کننده از آماس در شیر گاو در مقادیر کمتری موجودند.در جریان خون,پروتئین شیر شتر راهش را نسبت به پروتئین شیر گاو راحت تر پیدا می کند و آسیب زایی آن کمتر است زیرا در محیط اسیدی شیر شتر کمتر از شیر گاو منعقد می شود.
حساسیت های فوق العاده غذایی و آماس از مهمترین شکایت های معدی-روده ای می باشد.با احتساب محتویات ممانعت کننده آماس و در نظر گرفتن اینکه شیر شتر حساسیت کمی ایجاد می کند, شیر شتر می تواند به پیشگیری و درمان شکایت های معدی-روده ای کمک نماید.
شیر شتر در دیابت
انسولین بوسیله سلول های بتای پانکراس تولید می شود و نقشی کلیدی را در متابولیسم قند ایفا می کند.در دیابت نوع یک انسولین تولید نمی شود اما در دیابت نوع دو انسولین تولید می شود اما سلول های بدن حساسیت کمتری را به اثرات انسولین دارند.انسولین ناکافی منجر به افزایش قند خون می شود.
شیر شتر شامل پروتئینی است که شبیه انسولین است.شیر شتر اثرات ممانعت کننده بر آماس سلول های بتای پانکراس دارد.پروتئین شبه انسولین و خواص ممانعت کننده آماس می توانند نتایج تجربی بدست آمده بر روی حیوانات را توضیح دهند و پژوهش های کلینیکی و اپیدمیولوژِکی نشان می دهند که شیر شتر برای مبتلایان به دیابت خوب است.
شیر شتر آلمانی
شیر شتر فرآیند نشده در هلند در دسترس است.شیر شتر از شترهای یک کوهانه گرفته می شود.آن ها با استفاده از ماشین شیر دوشی که به ویژه برای شترهای یک کوهانه(شتر جماز) ویژه شده است ,شیر دوشی می شوند بدون اینکه رفاه حیوان در معرض آسیب قرار بگیرد.کیفیت شیر به گونه دقیق و بر مبنای مقررات بهداشتی مواد لبنی پایش می شود.
حیوانات خوشحال تر شیر بهتری تولید می کنند.پس رفاه شترهای یک کوهانه اولین چیز مهم به حساب می آید.
پژوهش های شیر شتر آلمانی
پژوهش های صورت گرفته روی شیر شتر آلمانی برای تعیین مدت نگهداری انجام شده و در آن ها سعی شده روش هایی شناسایی شود که این زمان را طولانیتر گرداند.بر مبنای این پژوهش ها مزایای غیر قابل انکار استفاده از شیر شتر برای افراد مبتلا به دیابت, مبتلایان به ناراحتی های معده و روده و کسانی که نسبت به مصرف شیر گاو آلرژی دارند مشخص می شود.
نگهداری شیر شتر
شیر شتر فرآیند نشده در 7 درجه سانتیگراد برای مدت 5 روز قابل نگهداری است.از روز ششم میزان باکتری ها شروع به زیاد شدن می کند.شیر شتر با حرارت 65 درجه سانتیگراد در مدت 20 دقیقه پاستوریزه می شود و می تواند در 7 درجه سانتیگراد دست کم به مدت 22 روز نگهداری گردد.شیر خام در یخچال برای مدت 5 روز قابل نگهداری است و شیر پاستوریزه را می توان به مدت سه هفته نگهداری نمود.
در طی پاستوریزاسیون مقدار لاکتوفرین و ایمونوگلوبولین تا حدی کاهش می یابد اما این کاهش خیلی کم است.
ترکیب شیر شتر
پژوهش هایی روی شیر شتر خام و فرآیند نشده, شیر شتر یخ زده در سرداب های زیر زمینی, شیر شتر یخ زده در فریزرهای معمولی و پودر شیر ساخته شده از شیر تازه شتر(اسپری خشک) صورت گرفته است.
شیر شتر نسبت به شیر گاو پروتئین, چربی و لاکتوز کمتری دارد(به ترتیب 3.4 درصد در برابر 4.2 درصد, 4.2 درصد در برابر 4.7 درصد و 4.3 درصد در برابر 4.9 درصد)
پودر شیر ساخته شده از شیر شتر راحت تر از پودر شیر ساخته شده از شیر گاو حل می شود(شاخص حلالیت 74 درصد در برابر 63 درصد است)وقتی که پودر شیر گاو تهیه می شود, بوسیله تمامی گونه های فرآیند حلالیت افزایش می یابد که ترکیب شیر گاو را تغییر می دهد.موقع درست کردن پودر شیر شتر,این فرآیندها مورد نیاز نیستند.
ترکیب پروتئین های شیر با استفاده از اولترا سانتریفوژ و الکتروفورزیس به دقت پایش می شود.
نتیجه گیری

camel
شیر شتر آلمانی با شیر شتر افریقایی و شیر شتر خاورمیانه تفاوتی ندارد.شیر شتر , پروتئین و لاکتوزی کمتر از شیر گاو دارد.پودر شیر شتر بهتر از پودر شیر گاو محلول می شود.ترکیب پروتئین ها و کازئیبن شیر شتر و شیر گاو یکسان نیست.این پروتئین های ویژه شیر شتر احتمال بهبودی سلامت را در مصرف کنندگان شیر شتر توضیح می دهد.شیر شتر لاکتوگلوبولین بتا ندارد و به این دلیل برای مردمی که به لاکتوگلوبولین بتا حساسیت دارند خوب است.این ماده همان ماده ای است که باعث بروز حساسیت نسبت به مصرف شیر گاو می گردد.ادعاهای تغذیه ای شیر شتر به دو گروه تقسیم می شود:ادعاهای محتویاتی و ادعاهای تندرستی.فقدان لاکتوگلوبولین بتا می تواند در زیر مجموعه ادعاهای گروه نخست قرار بگیرد.اهمیت شیر شتر برای مبتلایان به بیماری قند و افرادی که از بیماری های معده و روده رنج می برند را می توان از ادعاهای گروه دوم دانست.