نیم نگاه


midanidVERY

 5comver0007

 09122039437       09224055895         02188331528

 

HUOS TOTAL

RUMI4

ده انگل مهم که می توانند در غذای شما وول بخورند
نویسنده
هلنا هلمبای
مربی ارشد، مدرسه بهداشت لندن و طب مناطق گرمسیری


عبارت کلیدی
هلنا برای پژوهش در باره ایمنی عفونت های نماتود روده ای، از بودجه موسسه بیل و ملینداگیتس بهره برده است.
همکاران
حفاظت انگلستان بودجه را از این سازمان ها دریافت می دارد.
ما به جریان آزاد اطلاعات باور داریم

topan1
خب! شما با تنیا سولیوم دوست شده اید.
اغلب مردم مات پارازیت ها شده و احتمالا همزمان از آن ها متنفر می شوند. ممکن است فکر کنید که فقط وقتی در تعطیلات خارجی هستید حق دارید در باره اش نگران شوید.
هر چند، افزایش جهانی شدن و انتقال محصولات غذایی در سراسر دنیا به معنای این است که ما همگی بطور فزاینده ای در معرض خطر گرفتن چیزهای ناخواسته از غذاهای مطلوبمان هستیم.
بسیاری از عفونت ها می توانند نشات گرفته از بهداشت عمومی باشند؛ شستشوی میوه و سبزی، مشتمل بر کاهوی شسته شده آماده، پختن کامل گوشت و اجتناب از آلودگی حاصل از حیوانات وحشی و اهلی. یک گزارش مشترک سازمان بهداشت جهانی و ملل متحد می گوید که استانداردهای بهتر کشاورزی و تجارت جهانی غذا هم می توانند از ورود انگل ها به زنجیره غذایی جلوگیری نمایند. متخصصین وفق تعداد موارد، توزیع جهانی و اثرات تندرستی، 24 تا از خطرناکترین انگل های منتقله از طریق غذا را درجه بندی کرده اند. اینجا 10 تا از مهمترین آن ها را می بینیم:
1- تنیا سولیوم
تنیا سولیوم که کرم کدوی خوک هم نامیده می شود، می تواند در حالت بالغ تا 10 متر طول داشته باشد و در میان بزرگترین کرم های نواری که انسان را آلوده می کنند شناخته می گردد. لارو خوک نپخته در معده باز می شود و به سرعت بالغ می گردد، در روده ساکن شده و مواد مغذی خود را از آنچه شما می خورید تهیه می کند.
بیماری عموما به تغذیه بد محدود می شود، زیرا کرم با غذای شما رقابت می کند؛ مگر اینکه شما تخم ها را در عوض کیست ببلعید. این ها قبل از اینکه تشکیل کیست های لاروی بدهند به اطراف بدن شما مهاجرت می کنند؛ شرایطی که اصطلاحا سیستی سرکوزیس نامیده می شود( درست همانند آنچه در خوک ها انجام می شود) این امر می تواند سبب مشکلات جدی شود، به ویژه در سیستم عصبی مرکزی( نورو سیستی سرکوزیس)، جایی که آن ها می توانند سبب حمله صرع شوند. این یک باور است که عامل اصلی صرع در خیلی از نقاط فقیرتر دنیا آنچه ذکر شد می باشد.
2- اکینوکوکوس گرانولوزوس

topan2
رشد با نبود مراقبت در دنیا
کرم دیگر نواری، فقط 3 تا 7 میلی متر طول دارد. این کرم سبب بیماری سختی می شود که اکینوکوکوزیس کیستی نام دارد. کرم دارای یک چرخه زندگی است که معمولا بین گوشتخواران( معمولا سگ) و گوسفند یا دیگر احشام می چرخد. انسان ها از طریق بلع حادثه ای و اتفاقی تخم های حاصل از مدفوع سگ، از طریق محصولات غذایی آلوده یا تماس مستقیم یا خاک آلوده مبتلا می شوند. تخم های کرم محکم هستند و برای ماه ها می توانند باقی بمانند؛ حتی در درجه حرارت فریزر.
بیشتر از یک میلیون ابتلای سالانه جهانی به اکینوکوکوس کیستی اتفاق می افتد؛ اساسا در جاهایی که احشام از جمله شتر در تماس نزدیک با سگ قرار می گیرند. بعد از بلع تخم ها، انگل ها اساسا به کبد مهاجرت می کنند. کیست ها رشد آرام دارند و نشانه ها ممکن است تا چند سال بعد ظاهر نشوند. کیست ها می توانند شامل چندین لیتر مایع و پر از مراحل لاروی که پروتوسکولزس نامیده می شود باشند. پاره شدن ناگهانی کیست ها می تواند خیلی خطرناک باشد و منجر به شوک مرگی گردد.
3- اکینوکوکوس مولتیلوکولاریس

topan3
کیست شماره یک
توزیع جغرافیایی این کرم نواری منقطع است، اما آن در هر دو امریکای شمالی و اروپا هم پیدا می شود؛ جایی که شیوع به آرامی افزایش می یابد. چرخه زندگی آن معمولا شامل روباه ها و جوندگان کوچک است، هر چند این امر می تواند در سگ های اهلی و حتی گربه ها هم اتفاق بیفتد. در انسان ها می تواند سبب یک بیماری به نام اکینوکوکوزیس حفره حفره شود که در طی آن کیست ها در اندام های داخلی تشکیل می شوند. کیست ها می توانند تولید مثل کرده و همانند تومورها گسترش یابند. در عدم درمان ممکن است مرگ اتفاق بیفتد. این عفونت شکارچیانی که لاشه های روباه را دستکاری می کنند یا مردمی که در جستجوی میوه ها و قارچ های آلوده شده توسط مدفوع روباه هستند را تحت تاثیر قرار داده و با خطر جدی مواجه می نماید.
4- توکسوپلاسما گوندئی

topan4
بدون پنهانکاری
توکسوپلاسما گوندئی یک حیوان انگلی تک سلولی( پروتوزوآ) است که می تواند به ویژه تمام پستانداران خونگرم را آلوده نماید، ولی چرخه زندگی آن معمولا بین گربه ها و جوندگان طی می شود. توکسوپلاسما گوندئی در اغلب کشورها وجود دارد و یکی از جهانگیرترین انگل های پروتوزوآیی است که انسان را آلوده می کند. میزان عفونت انسان بین 10 تا 80 درصد جمعیت بخش های مختلف دنیا است و انگل معمولا در بافت ها برای تمام عمر میزبان نهفته می ماند؛ اغلب اشخاص عفونی هیچ نشانه ای ندارند و هرگز نمی دانند آلوده شده اند.
اغلب مشکلات جدی در خانم های باردار اتفاق می افتد، زیرا انگل می تواند از جفت رد شده و موجبات رشد غیر طبیعی جنین یا حتی سقط نوزاد را فراهم آورد، که دلیلی بر این است که آن ها از تمیز کردن توالت گربه ها نهی شده اند. اشخاص دارای نقص سیستم ایمنی از قبیل ایدز/ اچ آی وی و بیماران دارای عضو پیوندی هم در معرض خطر هستند، زیرا انگل می تواند بصورت غیر قابل کنترلی شروع به تکثیر نماید.
5- کریپتوسپوریدیوم اس پی پی

topan5
این ها تخم هایی که شما صبح ها می خواهید نیستند.
این انگل های پروتوزوآیی اساسا از طریق آب آلوده یا غذای شسته شده در آب آلوده منتقل می شوند. آب سیب و شیر پاستوریزه نشده و صدف آلوده در چندین شیوع نقش داشته اند. انگل گسترش جهانی دارد که شامل انگلستان هم می شود. عفونت اغلب بوسیله آلودگی مدفوعی منابع آب توسط احشام آلوده ایجاد می شود. در اشخاص تندرست بیماری سبب اسهال آبکی شدید می شود که اغلب خودش خوب می شود. شستن کامل محصولات تازه، شامل کاهوهای شسته آماده، توصیه شده است.
6- انتامبا هیستولتیکا

topan6
عفونت کیستی
دیگر انگل پروتوزوآیی که جهاز هاضمه را آلوده می کند سبب اسهال آمیبی می شود. این بیماری با اسهال خونی و درد ناحیه شکم که می تواند تهدید کننده زندگی باشد مشخص می شود. اگر انگل از روده خارج شده و داخل بدن گردد، مشکلات شدید انگل مشاهده خواهند شد. در این حال، آبسه کبد و دیگر اندام ها به وقوع خواهد پیوست.
7- تریشینلا اسپیرالیس

topan7
مشکل حلزونی
تریشینلا اسپیرالیس، یک کرم گرد خوک داخل سلولی است که مسئول بیماری تریشینلوزیس شناخته می شود؛ یک عفونت ماهیچه که از خوردن خوک خام ا نیم پز یا محصولات خوکی همانند سوسیس دودی گرفته می شود. منابع دیگر شامل صیدهایی از قبیل گراز و فیل دریایی هستند. گوشت عفونی با کیست های غیر قابل رویت که شامل لارو کوچک هستند آلوده می شود. وقتی گوشت هضم می شود، این ها بصورت کرم های بالغ در می آیند و جفتگیری می کنند. نتیجه، تولید هزاران لارو جدید است که به داخل بافت های ماهیچه مهاجرت می کنند، جایی که داخل کیسه قرار گرفته و منتظر میزبان فعلی که آن ها را بخورد می مانند.
8- اپیستورچیده

topan8
کلونورچیس: از شاخه چینی خانواده
این خانواده از کرم های تخت، یا قلابدار، اساسا در آسیای جنوب غربی وجود دارند( هر چند برخی گونه ها در اروپا و روسیه هم دیده می شوند) عفونت از طریق خوردن ماهی آب شیرین نپخته یا خام ایجاد شده و خود ماهی ها از طریق حلزون های آلوده شده با لارو آلوده می شوند. این ها نوع دیگری از لارو ماهی را بوجود می آورند و وقتی توسط یک پستاندار خورده می شوند( همچون انسان) تبدیل به کرم های بالغ شده و جاهایی مثل زخم مثانه و مجاری صفراوی را خانه خودشان می گیرند. آن ها تخم هایی که از طریق مدفوع دفع می شود ایجاد می کنند. وقتی حلزون های جدید به منبع آب شیرین می رسند، تخم ها سر باز کرده و حلزون ها را عفونی می سازند.
سگ و گربه های عفونی که در روستاها ول می چرخند، اغلب، منابع عمده عفونت هستند. عفونت های اپیستورچیس مزمن طولانی مدت به میزان قابل ملاحظه ای با سرطان کبد و مجاری صفراوی در ارتباط هستند. فریز کردن یا پختن ماهی از عفونت جلوگیری می کند، در حالی که خوابانیدن در آب نمک، خشک کردن، ترش سازی یا دود دادن این کار را نمی کند.
9- آسکاریس اس پی پی

topan9
نبلعید
عمومی ترین انگل انسان که 25 درصد دنیا را آلوده کرده و بزرگترین کرم گرد روده( تا 35 سانتیمتر طول دارد) آدمی است، آسکاریس اس پی پی نام دارد. بعد از هضم و قبل از اینکه یک مهاجرت قابل ملاحظه اتفاق بیفتد، تخم ها به لارو تبدیل می شوند: آن ها به روده رفته و از طریق خون به شش ها می رسند، سپس به مجاری تنفسی حلق رسیده و در آنجا با بلع شده وارد معده می گردند. بعد، دوباره به روده بر می گردند و در نهایت تبدیل به کرم های بالغ می شوند.
هر کرم ماده صدها هزار تخم در روز تولید می کند که از طریق مدفوع دفع می شود. محیط آلوده شده و بیماری، بیشتر گسترش می یابد. تا زمان های اخیر تصور می شود که گونه دیگر، آسکاریس سم، فقط خوک ها را آلوده می کند، ولی امروزه می دانیم که این گونه هم آلوده کننده انسان است. سطح و نشانه های بیماری وابسته به شمار کرم های موجود در شخص عفونی است. گاهی اندازه بزرگ کرم باعث انسداد روده می شود.
10- تریپانزوما کروزی

topan10
بعضی از گل ها هم این کار را می کنند.
تریپانزوما کروزی یک انگل پروتوزوآیی است که سبب بیماری شاگاس می گردد. این بیماری با رشد آرام مشخص می گردد و انگل، سلول های مختلف اندام های بدن از جمله قلب را در طی سال ها آلوده می کند. اغلب، بدون علامت است یا علامات خفیف دارد. در نهایت بیماری خود را از طریق مشکلات جدی و گاهی مرگ، روده یا قلب نشان می دهد.
عفونت معمولا از طریق تماس با مدفوع سوسک های تریاتومینه( حشرات کوکنار بینی) که در جستجوی غذای شبانه از خون انسان تغذیه میکنند منتقل می شود. موقع تغذیه، سوسک پوست میزبان خود را تصفیه می کند. مدفوع سوسک، اغلب به داخل زخم گزش مالانیده می شود.تریپانزوما کروزی در بالای فهرست قرار می گیرد، زیرا به تازگی معلوم شده است که انسان ها می توانند به سادگی و توسط بلع غذاهای آلوده شده با مدفوع سوسک آلوده شوند. در سال های اخیر چندین شیوع از مصرف میوه ها و آب میوه های قوطی شده محتوی شکر نشات گرفته است که توجهات را به سوی پاتوژن جهانی بودن این عامل جلب کرده است.

در صورت تمایل به اخذ مشاوره تلفنی لطفا با متخصصین و کارشناسان "بهداشت محیط دم دستی" تماس حاصل فرمایید