چاپ
بازدید: 2949

فناوری نمونه برداری میکروبی از آب تاسیسات آبی
راهنمای سلامت زیست محیطی
وقتی نمونه های آب تاسیسات آبی را می گیرید تعدادی از نکات مهم هستند که باید به خاطر سپرده شوند.فناوری ضد عفونی شده برای اجتناب از آلودگی ظرف نمونه و نمونه آب ضروری است.


1-قوانین عمومی نمونه برداری
مراقبت فوق العاده ای را برای اجتناب از آلودگی ظرف نمونه و نمونه آب صورت دهید.
انجام ندهید
بطری را توسط لمس داخل بطری آلوده نکنید.
درب بطری را با تماس داخل لبه آلوده نکنید.
در طی نمونه برداری درب بطری را روی زمین نگذارید.
بطری را آبکشی نکنید
نمونه های آب تاسیسات آبی را به دیگر نمونه ها،از جمله آب خروجی یا آشامیدنی انتقال ندهید.
همیشه
نمونه های میکروبی را قبل از دیگر نمونه ها جمع آوری کنید.
قبل از نمونه برداری برچسب گذاری کنید.
بطری های آلوده یا آسیب دیده را دور بریزید.در صورت شک داشتن آن را دور انداخته و نمونه را در بطری جدید بگیرید.
قبل از جمع آوری نمونه، دست های خود را کاملا بشویید.
همچنین
اگر به هر دلیل حدس می زنید که نمونه آلوده شده است آن را دور ریخته و نمونه دیگر را با استفاده از بطری جدید نمونه برداری بگیرید.

 2- برچسب زنی بطری نمونه
قبل از اخذ نمونه اطلاعات زیر باید برای تمامی بطری های نمونه فراهم شوند

SAMPLINGONE
توجهات
موقع علامت زنی بطری های نمونه از قلم ضد آب استفاده کنید تا اطلاعات در آب از بین نروند.
در تمام زمان ها دست هایتان را کاملا دور از دهانه بطری نگه دارید.
عملکرد نمونه برداری باید حرکت مستمر دور از بدن ولی موازی یا در برابر توده آب باشد(به عنوان مثال در طول و خارج) عمق نمونه برداری باید یکنواخت باشد.
3-رویه جمع آوری نمونه
1-اگر پیراهن آستین بلند پوشیده اید، آستین ها را تا آرنج بالا بزنید.
2-یک بطری استریل 250 میلی لیتری را برچسب زنی کنید.اطمینان حاصل نمایید که درب بطری تا زمان آماده شدن برای نمونه برداری روی بطری قرار دارد.
توجه:ترجیحا برای نمونه برداری میکروبی از بطری هایی که پیشاپیش خنک شده اند(pre-chilled) استفاده نمایید.
3-بطری استریل را در یک دست و از نزدیک پایه نگه داشته و درب پیچی آن را به دقت و با دست دیگر برداشته و نگهداری نمایید.مراقب باشید که در هنگام نمونه برداری داخل درب پیچی را لمس نکنید.
4-به اطراف محیط توده آبی رفته و در یک محل کف گیری(skimmer box)،آبرو(scum gutter) یا عرشه تر(wet deck) مستقر شوید.
5-نمونه های آب باکتریولوژیکی
روی یک دست و زانو در کنار لبه توده آب بنشینید.سپس با حرکت مستمر و در مسیر دور از بدن ولی موازی با لبه توده آب تا عمق تقریبا 30 سانتیمتر زیر سطح آب،بطری را بطرف پایین و در داخل آب فرو کنید.بعد وقتی بطری پر شد حرکت بطری را در مسیر مستقیم ادامه دهید تا در نهایت بطری را از توده آب با همان عملکرد و حرکت مستمر بیرون بکشید.
6-نمونه های آب آمیبی
جزییات فرآیند نمونه برداری باکتریولوژیکی آب را تکرار کنید.در این حالت تنها تفاوت این است که وقتی بطری را بطور افقی در داخل توده آب حرکت می دهید، باید لبه بطری را در برابر دیواره داخلی توده آب پاک کنید. except scrape the rim of the) bottle against the interior water body wall)
7-به اندازه کافی آب بطری را خارج کنید تا فضای هوایی یک تا دو سانتیمتری از لبه بطری باقی بماند.این فضای هوایی اختلاط نمونه در آزمایشگاه را تسهیل می کند.
8-به دقت و بلافاصله درب پیچی را گذاشته و آن را محکم نمایید.
4-انتقال نمونه
درجه حرارت
باکتریولوژیکی
به مجرد اینکه نمونه های باکتریایی جمع آوری شدند باید بلافاصله در یک ظرف عایق خنک(اسکی) و ترجیحا در درجه حرارت یک تا 4 درجه سانتیگراد ذخیره شوند.برای خنک سازی نمونه ها و ظرف ، در صورت در دسترس بودن، از مکعب های یخ فریزری یا یخ سست(LOOSE ICA) استفاده نمایید.درجه حرارت خنک از تکثیر باکتریایی جلوگیری کرده و مانع از شمارش غلط باکتری ها که نتیجه را غیر واقعی می کند می گردد.در طی انتقال به آزمایشگاه شرایط تاریک و خنک باید حفظ شوند.
آمیبی
نمونه های آب آنالیز آمیبی باید در ظرف عایق غیر خنک و در درجه حرارت محیط انتقال یابند.اسکی نباید شامل قطعات یخ باشد زیرا سرمای نمونه هر آمیب قابل رشدی را از بین خواهد برد.
زمان
بعد از جمع آوری،نمونه ها با سرعت هر چه بیشتر باید به آزمایشگاه برسند.نمونه ها باید با سرعت هر چه تمامتر یا در طی 6 ساعت از زمان نمونه برداری و در اسکی دارای قطعات یخ که به تحویل نمونه ها به آزمایشگاه کمک می کند انتقال یافته و در بطری های نمونه دارای درجه حرارت 4(دو درجه کمتر یا بیشتر) نگهداری شوند.
تحت شرایط ویژه زمان انتقال می تواند از شش ساعت بیشتر شود اما این زمان هرگز نباید از 24 ساعت تجاوز نماید.
5-تحویل نمونه ها
ضروری است که قبل از تحویل نمونه ها برای آنالیز تمام نمونه ها دارای عدد کد مکان شوند.برای آگاهی بیشتر در باره کد مکانی موقعیت می توانید به "سیستم شناسایی کد مکانی موقعیت نمونه های آب" که از انتشارات بخش تندرستی می باشد مراجعه نمایید.
زنجیره حفاظت مستندات باید توسط آزمایشگاه آزمایش کننده تامین شود.این امر برای این صورت می گیرد که جزییات نمونه برداری بتواند در تمام زمان ها ردیابی شود.شخص جمع آورنده نمونه باید این فرم را پر کند.زنجیره حفاظت فرم ها نیاز به اطلاعاتی همانند زیر دارند:

SAMPLINGTWO
توجه:هر گاه حدس می زنید که نمونه ها توسط مواد مدفوعی آلوده شده اند حتما آزمایشگاه را درجریان بگذارید.
6-جزییات مشاهداتی سایت
وقتی نمونه برداری آب هدایت می شود، مهم است که نتایج صحیح اخذ شود.هنگام تفسیر نتایج نمونه که متعاقب نمونه برداری صورت می گیرد،ثبت جزییات مکان و دیگر عوامل زیست محیطی قطعا کمک کننده می باشد.پیشنهاد می شود که نکات مکانی شامل جزییات زیر باشند:
تاریخ
زمان نمونه برداری
نام تاسیسات آبی
نوع توده آب
کد مکان
پی اچ/کلر آزاد و کل/برم
کل قلیاییت، سختی کلسیم و کل جامدات محلول
عوامل زیست محیطی و دیگر عواملی که باید ثبت شوند عبارتند از:
تعداد تقریبی استفاده کنندگان از آب
شفافیت و کدورت آب(شفافیت بصری آب از قبیل آشغال ها،جلبک ها و برگ ها)
شرایط آب و هوایی(درجه حرارت،باد و باران)
حضور حیوانات(پرندگان و اردک ها)
دیگر توصیه ها(مثلا مشکلات سیستم از قبیل تجهیزات ضد عفونی/فیلتراسیون، حوادث مدفوعی)
چنانچه مایل هستید فعالیت خود را در سایت "یاشار بوم راشین" ثبت نمایید لطفا اینجا را کلیک کنید.