walden-pond



بوتولیسم بیماری نادر ولی فوق العاده جدی است که توسط سموم باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد می شود.
سه شکل عمومی بوتولیسم عبارتند از:
بوتولیسم منتقله از طریق غذا: باکتری های مضری که در محیط های کم اکسیژن، مثل قوطی کنسروهای خانگی، رشد کرده و سم تولید می کنند.


بوتولیسم زخم: اگر باکتری ها داخل زخم و بریدگی باشند، می توانند یک عفونت خطرناک ایجاد نموده و تولید سم کنند.
بوتولیسم نوزادان: عمومی ترین شکل بوتولیسم بعد از اینکه اسپورهای باکتریایی داخل جهاز هاضمه نوزاد رشد می کنند ایجاد می شود. بیماری عموما در بچه های بین 2 تا 8 ماه اتفاق می افتد.
تمام انوع بوتولیسم کشنده هستند و باید به عنوان موارد اورژانسی در نظر گرفته شوند.
نشانه ها
بوتولیسم منتقله از طریق غذا
نشانه ها و علایم بوتولیسم منتقله از طریق غذا عموما بین 12 تا 36 ساعت بعد از اینکه سم وارد بدن شما شد مشاهده می گردد. وابسته به مقدار سم مصرفی، نشانه ها از چند ساعت تا چند روز شروع به ظاهر شدن می کنند. نشانه ها و علایم بوتولیسم منتقله از طریق غذا عبارتند از:
مشکلات بلع یا حرف زدن
خشکی دهان
از ریخت افتادگی دو طرف صورت
تاری دید یا دو بینی
افتادگی پلک
سختی تنفس
تهوع، استفراغ و دردهای ناحیه شکمی
فلج
بوتولیسم زخم
نشانه ها و علایم بوتولیسم زخم 10 روز بعد از ورود سم به بدن مشاهده می شود.
نشانه ها و علایم بوتولیسم زخم عبارتند از:
مشکل بلع یا صحبت کردن
دوبینی یا تاری دید
افتادگی پلک
سختی تنفس
فلج
ممکن است زخم قرمز و متورم بشود یا نشود.
بوتولیسم نوزادان
اگر بوتولیسم نوزاد مربوط یه غذا، همانند عسل، باشد، مشکلات عموما 12 تا 36 ساعت بعد از ورود سم به بدن نوزاد اتفاق می افتد. نشانه ها و علایم عبارتند از:
یبوست، که عموما اولین نشانه است
حرکات شل و ول به سبب ضعف ماهیچه و مشکل کنترل سر
گریه بی صدا
کج خلقی
جاری شدن آب دهان
افتادگی پلک
خستگی
مشکل مک زدن یا تغذیه
فلج
بوتولیسم معمولا نشانه ها و علایم ویژه ندارد. برای مثال، بوتولیسم عموما سبب افزایش فشار خون یا ضربان قلب نمی شود. تب و گیجی هم از علایم بوتولیسم نیستند. بعضی اوقات، بوتولیسم زخم باعث تب می شود.
کی یک دکتر ببینیم
اگر نگران بوتولیسم هستید، سریعا مراقبت های مبرم پزشکی دریافت نمایید. هر چه سریعتر نسبت به معالجه اقدام نمایید شانس زنده ماندن خود را بیشتر کرده و از احتمال بروز عوارض جانبی خواهید کاست.
مراقبت های سریع پزشکی شما ممکن است منابع تندرستی عمومی را هم هشیار سازد. آن ها ممکن است بتوانند دیگر افراد را از مسموم شدن با غذای آلوده نجات دهند. بوتولیسم از شخصی به شخص دیگر سرایت نمی کند.
عوامل
بوتولیسم منتقله از طریق غذا
منبع بوتولیسم منتقله از طریق غذا، غذاهای کنسروی خانگی است که اسیدیته کم دارند؛ از قبیل میوه، سبزی و ماهی. با این حال، بیماری از طریق فلفل های تند، سیب زمینی های پخته فویل پیچی شده و روغن آغشته به سیر هم بوجود می آید.
وقتی شما غذای آلوده به سم می خورید، عملکرد اعصاب مختل شده و شما دچار فلج می گردید.
بوتولیسم زخم
باکتری های کلستریدیوم بوتولینوم ورودی به زخمی که شاید حتی متوجهش نشده باشید تکثیر شده و سم تولید می کنند. در سال های اخیر، بوتولیسم زخم در افرادی که هروئین تزریق می کنند بیشتر دیده شده است، زیرا ممکن است هروئین حاوی اسپور باکتری ها باشد. بهتر و واضح تر اگر سخن بگوییم باید اذعان نماییم که بوتولیسم زخم بیشتر در افرادی که از نوعی خاص از هروئین استفاده می کنند( دی استات مرفین ناخالص) بیشتر دیده می شود.
بوتولیسم نوزادان
بچه ها این نوع بوتولیسم را بعد از مصرف اسپور باکتری ها می گیرند. باکتری ها در جهاز هاضمه رشد کرده و تکثیر می شوند و سم تولید می کنند. منبع بوتولیسم نوزادان ممکن است عسل باشد، ولی محتمل تر این است که آن ها باکتری را از خاک آلوده گرفته باشند.
آیا سم بوتولینوم مزایایی هم دارد؟
ممکن است فکر کنید که یک سم چه فوایدی می تواند داشته باشد، اما دانشمندان اثر فلج کننده سم بوتولیسم را برای موارد ویژه مفید تشخیص داده اند.
سم بوتولیسم برای کاهش چین و چروک صورت مورد استفاده قرار می گیرد، زیرا از انقباض ماهیچه های زیرین پوست جلوگیری می کند. این سم جهت مداواهای پزشکی هم دارای کاربرد است و می تواند برای اسپاسم پلک و سردردهای شدید مورد استفاده قرار گیرد.
با این حال باید دانست که در موارد نادری احتمال وقوع عوارض جانبی هم وجود دارد، مثلا در صورت انجام اقدامات درمانی توسط سم کلستریدیوم بوتولینوم، فلج ماهیچه ای ممکن است به منطقه ای فراتر از حوزه تحت معالجه گسترش یابد. لذا به شما توصیه می شود که جهت بوتاکس حتما به افراد متخصص و دارای مجوزی که کارهای درمانی یا آرایشی انجام می دهند رجوع نمایید.

عوارض
چون سم روی کنترل ماهیچه تمام بدن اثر می گذارد، عوارض زیادی می تواند ایجاد شود. خطر فوری این است که ما ممکن است نتوانیم نفس بکشیم و این همان اتفاقی است که در بوتولیسم می افتد. عوارض دیگر که ممکن است نیاز به توانبخشی را بوجود آورند، عبارتند از:
مشکلات حرف زدن
مشکلات بلع
ضعف و خستگی ادامه دار
کوتاهی تنفس
پیشگیری
استفاده از فناوری های مناسب قوطی کردن
موقع قوطی کردن غذاها در خانه، حتما از فناوری های مناسب استفاده کنید تا میکروب های بوتولیسم غذا تخریب شوند.
بسته به نوع غذا، این غذاها را تحت فشار آشپزی 121 درجه سانتیگراد بین 20 تا 100 دقیقه قرار دهید.
این غذاها را قبل از سرو به مدت 10 دقیقه بجوشانید.
غذا ها را به گونه ایمن تهیه نموده و ذخیره سازی نمایید.
غذاهایی که از پیش آماده شده اند و در ظرف باد کرده قرار دارند را مصرف نکنید و در باره غذاهایی که بود گندیدگی می دهند هم به همین گونه عمل کنید. با این حال، مزه و بو همیشه نشانه های دال بر حضور کلستریدیم بوتولینوم نیستند. بعضی گونه ها بوی بد یا مزه نامطبوع ندارند.
اگر قبل از پختن سیب زمینی ها، آن ها را در فویل می پیچید، آن ها را داغ داغ بخورید. در غیر این صورت، فویل را باز کرده و آن ها را در یخچال، نه درجه حرارت اتاق، قرار دهید.
روغن های آغشته به سیر یا گیاهان ادویه ای را در یخچال نگهداری کنید.
بوتولیسم نوزادان
برای کاهش خطر بوتولیسم نوزادان، به بچه های زیر یکسال عسل ندهید( حتی اجازه تست کردن عسل را هم به آن ها ندهید)
بوتولیسم زخم
برای جلوگیری از بوتولیسم زخم و دیگر بیماری های جدی منتقله از طریق غذا از تزریق یا استنشاق داروهای خیابانی پرهیز نمایید.
نکته یک: اگر متن بالا هدف شما را بر آورده نکرده است، می توانید "کلید واژه" خود را در قسمت "جستجو"، بالای صفحه، وارد نمایید. شاید نتیجه بهتری بگیرید.
نکته دو: چنانچه مایل هستید فعالیت خود را با صرف هزینه ای معقول در سایت "یاشار بوم راشین" تبلیغ نمایید، لطفا اینجا را کلیک کنید.